15 kjappe tips: Slik får du fart på WordPress

Raskere nettsider gir mer trafikk og mer engasjerte brukere. I dag er optimal fart for lasting av sider under tre sekunder. Blir den lengre, er det stor fare for at brukeren går lei, forlater sidene dine, og drar til noen som er raskere. Men ytelsen kan du gjøre noe med, og det er mange triks du kan bruke. Her er 15 metoder som kan få fart på nettsteder med WordPress.

WordPress nettside

 

1. Kjør ytelsestester jevnlig

Ytelsen og farten til nettsidene dine avgjør hvordan brukerne oppfatter dem. Derfor bør du sjekke ytelsene, slik at du vet hvordan den generelle tilstanden er, og endre ting som senker farten. Men husk at hastigheten påvirkes av mange faktorer, inkludert noen som du har lite herredømme over – for eksempel båndbredde, beliggenhet og nettleser. Men det finnes også elementer som du kan styre; blant annet mengden og typen innhold på sidene, grafikk, video, nettsikkerhet, reaksjonstid og generell søkemotor-optimering (SEO). Det er også nyttig med en jevnlig sjekk av undersider med stor trafikk, samt de som har fått flere funksjoner.

En rask og grunnleggende ytelses-analyse kan gjøres med lett tilgjengelige verktøy som pagespeed.web.dev eller website.grader.com

 

2. Velg en solid leverandør av hosting

En hosting-leverandør med høye standarder er selve grunnlaget for godt fungerende nettsteder på WordPress. Leverandører tilbyr vanligvis ulike typer hosting; dedikert hosting, delt hosting, virtuell privat server (VPS) eller styrte hostingplaner. Hvilken du bør velge, avhenger av hvilke behov og krav bedriften din har. Men husk at delt hosting forutsetter at flere nettsteder bruker samme server, så kapasiteten er dermed kanskje ikke like stor som med dedikert hosting.

 

3. Oppdater alt

Oppdateringer er en uunnværlig del av driften til alle nettsteder. I WordPress er oppdateringer av systemversjoner, temaer og plugins viktige, og påvirker sterkt ytelsen og sikkerheten til nettstedet.

 

4. Bruk siste versjon av PHP

PHP er et scriptspråk for programmering på en nettserver, der også filene er lagret. Ulike systemer for innholdsstyring (CMS), som WordPress, er skrevet i PHP. For at WordPress-baserte nettsteder skal kunne kjøre jevnt og effektivt, lønner det seg å oppgradere til siste stabile versjon, som for tiden er PHP 7.4.

Det kan være lurt å sjekke hvilken versjon av PHP du bruker, siden det utgjør store forskjeller for nettsikkerhet og ytelse. Dette kan du gjøre ved å se på dokumentasjonen til hostingstedet ditt, eller bruke profesjonelle som kan foreta en omfattende kontroll av kvaliteten til nettstedet ditt.

 

Trenger du support for å optimere et nettsted med WordPress? Vi gjør det gjerne for deg. Ta en titt på vårt omfattende Website Carepack-tilbud. 

 

5. Optimer grafikken

«Tung» grafikk senker farten til en nettside mye. Å redusere størrelsen på grafikkfiler er viktig, og du kan gjøre det uten å miste kvaliteten på bildene. Du kan for eksempel bruke bildekomprimering som Photoshop, eller en ferdig WordPress-plugin som Smush eller EWWW Image Optimizer.

 

6. Ikke ha videofiler på serveren

Videoer krever store ressurser, så å lagre dem på hostingserveren er en dårlig idé. De tar ikke bare opp plass, men senker også hastigheten til nettstedet ditt. En god løsning er å bruke tjenester som YouTube eller Vimeo som har store datalagre. Alt du trenger å gjøre er å legge inn koden til videoen i det sosiale nettverket på nettstedet ditt.

 

7. Reduser størrelsen på CSS- og JS-filer

JavaScript og CSS er helt nødvendige på et nettsted. Hver gang en bruker laster ned en side, sendes disse filene fra serveren til nettleseren. I grove trekk gjør dette lastingen av nettsidene tregere. Derfor er det viktig å fjerne unødvendig tekst i kildekoden, så som mellomrom, linjeskift, kommentarer og innhold på enkle linjer. Dette kalles kodeminimering, og kan redusere koden med flere titalls prosent.

 

8. Rydd opp i databasen

Har du hatt et nettsted i Wordpress lenge, er det sannsynlig at det har samlet seg mange ubrukte filer i databasen. Dette kan være rester av gamle temaer, plugins, kommentarer, spam eller upublisert innhold. Alt dette tar opp ganske mye diskplass, og belaster serveren. For å forebygge dårlig ytelse, må databasen ryddes for å fjerne unødvendige filer. Dette kan gjøres manuelt i mediebiblioteket til WordPress, eller med plugins som WP Optimize eller Advanced Database Cleaner.

 

9. Begrens lagring av mange versjoner

Selv om det å kunne lagre mange versjoner av en publikasjon er nyttig, kan dette bli en belastning på nettstedet. Årsaken er at et ubegrenset antall poster kan bli lagret i databasen. Men du kan gjøre små endringer som vil begrense antallet lagrede versjoner, eller fjerne funksjonen helt. Dette gjøres via en spesiell kode som legges til i nettsted-filen wp-config.php, der du definerer antall lagrede versjoner av hver post, og dermed ikke lagrer altfor mange versjoner av en publisering.

 

10. Unngå omdirigeringer

Noen ganger må du sette inn omdirigeringer for ikke å få en 404-feil. Men du bør prøve å unngå dette, siden hver omdirigering gir ekstra lastetid for en side, særlig hvis du har flere omdirigeringer som danner en slags omdirigerings-kjede. Pass på nettstrukturen ved å optimere den skikkelig og med forstand.

 

11. Bruk CDN-er

Er nettstedet ditt internasjonalt, vil mange brukere bruke det fra fjerne beliggenheter. De kan være langt fra den fysiske plasseringen av serveren din, og det kan gi dårligere ytelse. For å hindre dette, bør du vurdere å sette opp et CDN (Content Delivery Network) som er et fordelt nettverk av servere som minimerer forsinkelser av nedlastning. Det blir lagret kopier av JS, CSS og bildefiler på hver av serverne, og når en bruker går til nettstedet, vil den nærmeste serveren sende disse filene. CDN-tjenester blir ofte tilbudt av hostingbedrifter; enten som en ekstratjeneste eller som del av en ferdig pakke.

 

12. Komprimer filer med GZIP

GZIP er en komprimeringsmetode uten tap. Den reduserer filstørrelsen med opptil 70%, komprimerer raskt, og bruker mindre datakraft enn andre komprimeringsmetoder. Alt dette påvirker hastigheten filer blir sendt til brukerne med, og den generelle ytelsen til nettstedet. Du kan enten slå på GZIP-komprimering manuelt, eller bruke dedikerte plugins som gjør det for deg.

 

13. Fjern unødvendige plugins

Det er vanlig å ha installert mange plugins som vi ikke lenger bruker, og de bruker dessverre ressurser og har en negativ effekt på lastetiden til nettstedet. Selv om du ikke bruker en spesiell plugin, gjør den ofte såkalt bakgrunnsarbeid. Derfor er det nyttig å se på ressursene og kvitte seg med unødvendige belastninger. Pass også på å installere plugins av høy kvalitet, og som er kodet på en måte som ikke overbelaster nettstedet og tar opp mye plass på serveren.

 

14. Gjør designen og innholdet på nettstedet enklere

Dette sier seg egentlig selv, men det kan være ekstremt viktig for å få fart på nettstedet. Altfor avansert design – eller å lesse ned sidene med innhold – gjør ikke bare brukeren forvirret og irritert, men det belaster også nettstedet. Prøv å lage grafikk som er minimalistisk, men likevel attraktiv. Dette gjelder også innholdet: Korte tekster betyr ikke at de er lite profesjonelle. Lag innhold med mening, og kutt gjentakelser og intetsigende setninger.

 

15. Bruk bare «lettvekter»-temaer

I likhet med plugins kan WordPress-temaer belaste serveren unødvendig mye, og da spesielt de med grafikk og effekter med høy kvalitet. Ofte inneholder temaer store mengder kode, og er programmert ganske lite effektivt, og det påvirker ytelsene. Prøv å velge enkle og lette løsninger på nettstedet ditt. Fungerer alt greit, er det godt å vite at du kan sprite opp sidene når som helst med en skreddersydd CSS eller noen plugins.

 

wordPress nettside

webutvikling

nettsidene

wordpress norge

wordpress hjemmeside

nettside bedrift

wordpress cms