Dekorer påskeeggene med naturlig farge!

Påskeegg er en lang og fin tradisjon, og å dekorere dem er en populær aktivitet. Også i Polen lager vi fargerike påskeegg på ulike måter, og vi bruker gjerne naturlige farger som lages av grønnsaker, frukt eller kryddere. Her er noen tips om hvilke matvarer du kan farge med, og hvordan du gjør det.

dekorer-paskeeggene-naturlig.jpg [275.03 KB]

 

Det finnes i hovedsak to metoder for farging av egg: Den kalde og den varme. Ved varm farging koker man eggene i farget vann. Denne metoden gir den mest intense fargen. Med den andre metoden koker man eggene først, og legger dem deretter i varmt (ikke kokende!) vann med farge i.

 

Liste over naturlige farger

Grønn: Her trenger du fersk spinat, selv om persille eller nesle også gir bra farge. Spinaten bør hakkes først, og kokes med 2 spiseskjeer eddik i kokevannet. Legg kokte egg i blandingen, så får de farge etter hvert.

Gyllenbrun: Den beste ingrediensen her er de tørre skallene til løk. Legg eggene i kaldt vann med løkskallene, og kok opp. Du kan tilsette en spiseskje eddik for å bevare fargen.

Gyllen farge: For å få en renere gyllen farge trenger du 3 spiseskjeer gurkemeie, 2 spiseskjeer salt og 2 spiseskjeer sterk eddik til én liter vann. Legg kokte egg i laken i minst 3 timer.

Rosa og lilla farge: Her bruker du rå rødbete. En rødbete kuttet i skiver er nok. Hell over en liter vann med 3 spiseskjeer sterk eddik og 2 spiseskjeer salt. Kok eggene i laken, og la dem ligge litt i laken etterpå.

Blå eller lilla farge: Rødkål eller blåbær vil gi disse fargesjatteringene. En bit strimlet rødkål kokes i ca. 30 minutter. Tilsett laken 3 spiseskjeer eddik og en spiseskje salt, og deretter de kokte eggene, som du lar ligge i laken en stund. Jo lengre de er i laken, desto mer intens blir fargen. Du kan også legge kokte egg i blåbærsaft eller litt kokte blåbær i en kopp.

Oransje farge: Kok eggene med det tørre skallet fra rødløk i kokevannet. Tilsatt eventuelt en spiseskje eddik for å fiksere fargen.

Hvit farge: Her trenger du bare vann og eddik – 1 spiseskje per liter vann. Denne laken trenger ikke å koke. Bare legg de kokte eggene i den kalde laken. Følg nøye med, for blekeprosessen skjer ganske raskt.

 

Disse metodene for å farge påskeegg er gamle og økologiske, og eggene kan naturligvis dekoreres videre etter farging. Barn og voksne i Polen gjør gjerne dette sammen for å gjøre høytiden litt mer fargerik.