Hvordan designe en nettside? Trender i 2024

I 2024 har webdesign nådd et nytt nivå av kreativitet og teknologisk fremskritt, og forvandler måten vi opplever den digitale verdenen på.
Webdesign har kommet langt.Det som begynte med enkle, tekstbaserte sider på 90-tallet er i dag  dynamiske og visuelt komplekse nettsteder. Denne utviklingen drives ikke bare av teknologisk fremgang, men også av endrede brukerforventninger og -atferd.

 

I dag fungerer ofte et nettsted som første kontakt med et selskap, så betydningen av designet viktigere enn noen gang.

 

Design med kunstig intelligens (KI)

 shutterstock_2323929163_20240129085535.jpg [20.63 KB]

 

I 2024 er en av de ledende trendene kunstig intelligens (KI/AI) og avanserte algoritmer for å skape unike og dynamiske designer. Generativ design bruker AI-algoritmer til å analysere store mengder data, inkludert brukerpreferanser, designtrender og atferd på nettstedet. Basert på denne analysen, kan AI automatisk generere nettsidedesign som passer til nåværende trender og er optimalisert for UX/UI. Dette lar designere fokusere på mer strategiske aspekter av design, som kreativitet og innovasjon, og overlater dataanalyse og generering av de første designkonseptene til KI.

 

Bruksområdene til KI innen webdesign er blant annet:

 • Automatiske sidelayouter optimalisert for enheter og skjermstørrelser.
 • Brukergrensesnitt basert på atferd og preferanser til nettstedsbesøkende.
 • Valg av fargeskjemaer, typografi og grafiske elementer på en måte som best reflekterer merkevaren eller skal treffe et spesifikt marked.

 

Mørk modus

 

Mørk modus, eller mørkt tema, har blitt en av de mest populære trendene i webdesign de siste årene. Det er en funksjon som lar brukere bytte fra den tradisjonelle lyse bakgrunnen på en side til en mørkere, vanligvis svart eller mørkegrå. Tekst og andre grensesnittelementer justeres for å kontrastere med den mørke bakgrunnen, ofte med et bytte fra mørk tekst til lys.

 

Nøkkelfordeler med mørk modus:

 

 • Øyekomfort - Mørk modus anses ofte som mer behagelig for øynene, spesielt i svak belysning. Det reduserer utslipp av sterkt lys, noe som kan redusere øyetretthet og ubehag ved langvarig bruk av enheter.

 

 • Energisparing - Mørk modus kan spare energi på enheter med OLED- og AMOLED-skjermer. Mørke piksler bruker mindre energi, og det kan forlenge batterilevetiden.

 

 • Estetikk og stil - Mørk modus oppfattes ofte som mer stilig og moderne. Det kan gi et nettsted et elegant og sofistikert utseende, noe som er spesielt populært blant brukere som setter pris på minimalistisk og moteriktig design.
 
Obszar roboczy 3.png [130.19 KB]
 • Redusert distraksjon - en mørk bakgrunn kan bidra til å fokusere oppmerksomheten på innholdet, og redusere distraksjon forårsaket av lyse grensesnittelementer. Dette er spesielt gunstig når man leser eller blar gjennom innhold i mørke omgivelser.

 

 • Tilpasning av brukerpreferanser - å inkludere mørk modus som et alternativ på et nettsted lar brukere tilpasse nettstedets utseende til sine individuelle preferanser.

 

I webdesign krever implementering av mørk modus nøye planlegging av kontrast og fargeskjemaer for å sikre lesbarhet og estetisk utseende. Designere må også være oppmerksomme på hvordan elementer i brukergrensesnittet, som knapper og lenker, presenteres i begge modusene for å sikre konsistens og intuitiv bruk.

 

UX på flere plattformer

 

Tverrplattform UX (brukeropplevelse på flere plattformer) er en trend i webdesign som fokuserer på å skape konsistente og effektive brukeropplevelser på tvers av forskjellige enheter og plattformer. I en æra med stadig flere typer enheter, fra smarttelefoner og nettbrett til bærbare datamaskiner og stasjonære datamaskiner, har det blitt essensielt å sikre en enhetlig UX.

UX OG.png [986.41 KB]

I tverrplattform UX er nøkkelen å designe sidene med konsistens. Meningen er at brukere som beveger seg fra en enhet til en annen, skal oppleve lignende utseende, funksjonalitet og generelt inntrykk. Dette inkluderer en konsistent fargepalett, lignende layouter og en konsekvent typografi og grafisk stil.

 

Samtidig må design på flere plattformer ta hensyn til spesifikasjonene for hver enhet. For eksempel bør grensesnittet på en smarttelefon være optimalisert for berøringskontroll og en mindre skjerm, mens skrivebordsversjonen kan tilby mer avanserte funksjoner og mer plass for.

 

 Les mer om UX i vår artikkel

 Ideo Software Blogg

 

Distinkt typografi

 

I dagens overflod av informasjon, hvor brukerens oppmerksomhet er en verdifull vare, spiller skrifttyper en avgjørende rolle i å kommunisere viktige budskap, bygge merkebevissthet og etablere en emosjonell forbindelse med brukeren. I motsetning til konvensjonelle, dempede skrifttyper, skiller fet skrift seg ut blant andre sideelementer, og oppfordrer brukere til å engasjere seg videre med innholdet.

 

Typografi spiller en viktig rolle i å skape et visuelt hierarki på siden. Bruk av forskjellige størrelser, grafikk og farger lar designere effektivt lede brukere gjennom sidestrukturen, fremheve de mest relevante elementene og lette navigasjonen.

 

I tillegg kan bruk av typografi på riktig måte forbedre lesbarheten av innholdet betydelig, spesielt på mobile enheter, der begrenset skjermstørrelse krever gjennomsiktig og mer fokusert melding. Distinkte overskrifter, fremhevede slagord og strategisk plasserte uthevinger gir rask skanning av siden og forståelse av hovedpunktene.

 

Utvidet virkelighet (AR)

 

Integrasjon av AR (utvidet virkelighet) i webdesign gjør det mulig å lage unike, interaktive opplevelser som går utover de tradisjonelle skjermgrensene. Med AR kan brukere samhandle med produkter eller tjenester. For eksempel kan nettbutikker tilby virtuelle prøverom, som lar kunder «prøve» klær eller tilbehør direkte gjennom skjermen på enheten sin.

 

 shutterstock_2200856615-min.jpg [509.91 KB]

AR åpner døren til flere applikasjoner som øker det interaktive nivået  og engasjementet på nettstedene:

 • I utdanningssektoren kan AR la studenter utforske komplekse vitenskapelige konsepter gjennom tredimensjonale modeller og simuleringer.
 • I turismen kan nettsteder bruke AR til å tilby virtuelle turer på hoteller eller turistattraksjoner, slik at brukere kan "besøke" steder før de foretar en bestilling.
 • I eiendomsbransjen tillater AR virtuelle turer i hjem og leiligheter, noe som er spesielt nyttig når et fysisk besøk er vanskelig.
 • For detaljhandelen kan AR revolusjonere måten kunder ser gjennom og kjøper produkter, og lar dem visualisere hvordan et bestemt produkt vil se ut i hjemmet deres.

 

 Vi analyserer forretningsbehovene dine,
og foreslår hvordan du kan løse dem.

Skriv til oss 

 

Hyperrealisme

 

Hyperrealisme i webdesign kjennetegnes av bruk av grafikk med detaljert og realistisk kvalitet, og er ofte vanskelig å skille fra ekte bilder eller objekter. Teknikker som avansert 3D-rendering, detaljerte overflater og realistiske lyseffekter skaper elementer som tiltrekker oppmerksomhet og vekker interesse. Hyperrealistiske bilder brukes i produktfremvisninger, arkitektoniske visualiseringer og annet. Hyperrealisme har en betydelig innvirkning på hvordan brukere oppfatter et merke. Realistiske visualiseringer av produkter gir en detaljert kjennskap til funksjonene deres, og det kan øke tilliten til merket og påvirke kjøpsbeslutningen.

 

Bruk av 3D-elementer

 

WebGL-teknologi (Web Graphics Library) kan legge kompleks 3D-grafikk direkte i nettleseren uten ekstra plugins. Dette lar designere skape mer visuelt avanserte sider, inkludert interaktive produktmodeller, detaljerte datavisualiseringer og komplekse virtuelle miljøer.

 

Bruken av 3D-elementer på nettsteder gir en betydelig bedre brukeropplevelse. Interaktive 3D-modeller tillater en detaljert undersøkelse av produkter fra alle perspektiver, noe som er uvurderlig innen e-handel, design og arkitekturindustrien.

 shutterstock_2229311171-min (1).jpg [721.81 KB]

Design med emosjonell intelligens

 

Det er også verdt å nevne konseptet med å designe med emosjonell intelligens. Den legger vekt på å skape produkter, tjenester eller opplevelser med tanke på brukernes emosjonelle reaksjoner. Denne designmetoden fokuserer på å gjenkjenne og effektivt bruke de emosjonelle dimensjonene som er viktige i menneskelig interaksjon med teknologi. Eksempler inkluderer funksjoner som feilmeldinger eller grensesnitt som dynamisk tilpasser seg brukerens humør.

 

Oppsummering

 

Å tilpasse seg nye trender i webdesign er avgjørende for å opprettholde relevans, konkurranseevne og innovasjon. I en tid der brukere forventer mer av opplevelsene online, må nettsteder trekke til seg oppmerksomhet og tilby verdi og funksjonalitet.

Nye trender gir mer engasjerende og interaktive opplevelser som holder brukere på nettstedet lenger.

 

 Vil du vite mer?