Newsletter: April

Månedlige nyheter og oppdateringer fra Ideo Solutions

Kjære alle sammen,

Vi håper at dere har fått full fart på vinterprosjektene. Vi har faktisk vært med på en del av dem. Så da kan vi kanskje roe ned til «påskemodus», og slappe av en smule. Derfor sier vi bare God Påske, og snakkes nærmere når vårkampanjene kommer. Vi står klare

 

ideo-team-norge-newsletter.jpg [227.84 KB]

 

Selv om budskapet er det samme, feires påsken egentlig ganske ulikt rundt i Europa. Derfor vil jeg gjerne fortelle deg litt om polske påsketradisjoner. Polen og Norge har ulike historier som har farget kulturene våre, og vi tror at det å dele erfaringer og lære litt om hverandres tradisjoner kan gi en dypere forståelse, og gjøre livene våre litt rikere og interessante.

 

 paskekurven-ideo.jpg [164.31 KB]


Jarek:

Påskekurven er en populær tradisjon i Polen, og har en spesiell plass i hjertet mitt. Hvert år velger min familie og jeg nøye ut hvilke produkter og ting som skal ligge i kurven. Dette kan blant annet være fargerike egg, pølser, brød, salt, pepperrot, påskelam av sukker, og til og med appelsiner. Vi bærer med oss kurven til kirken på påskeaften for å få den velsignet. Dagen etter, første påskedag, deler vi maten med slekt og venner under påskemåltidet.

 


Lukasz:

Påskeeggene er en viktig del av påsketradisjonen i Polen. Vi bruker flere timer på å dekorere dem, med intrikate mønstre og sterke farger, og bruker en rekke ulike teknikker som voksbeskyttelse (pisanie woskiem) eller farger dem med løkskall (kolorowanie cebulkowe). Eggene symboliserer nytt liv og Kristi oppstandelse.

 paskeeggene -ideo.jpg [204.47 KB]
 a-ga-til-oppstandelsesmesse-ideo.jpg [138.75 KB]
 

Damian:

Å gå til oppstandelsesmesse er en av de vakreste og mest rørende tradisjonene i den polske påsken. Vi samles tidlig på påskemorgen, og går i prosesjon til kirken mens vi bærer lys og synger hymner. Når vi ankommer kirken, hører vi at det glade budskapet om gjenoppstandelsen blir kunngjort, og går inn i kirken for å delta på påskemessen. For meg er det å gå til oppstandelsesmesse en påminnelse om at påsken representerer håp og fornyelse.

 


Wiktor:

Påskematen er en av de viktigste tradisjonene i Polen. Påskemorgen spiser vi retter som zurek, hvit borscht, pølser, brød, egg og pepperrot. Og naturligvis må det også være en søt dessert – babka eller mazurka. Disse rettene er mer enn bare mat – det å spise sammen er en eldgammel tradisjon som samler oss, og minner oss om gledene ved påskefeiringen.

 paskematen-ideo.jpg [180.22 KB]
 andre-paskedag-ideo.jpg [208.14 KB]
 

Milosz:

Andre påskedag, mandag, er en av årets gladeste og morsomste dager i Polen. Vi feirer ved å delta i alle typer utendørs aktiviteter, som for eksempel vannkriger og leker med venner og familie. Tradisjonen med å sprute vann på hverandre er spesielt populær, siden det er et symbol på renselse og fornyelse (og dessuten gøy!). Andre påskedag gir en mulighet til å slappe av og ha det moro med de du er glad i, samtidig som du kan nyte at våren kommer.

 

 

god-paske-ideo.jpg [55.53 KB]